Thursday, 8 November 2012

Sambal Sosej

Assalamualaikum...

Salam semua.... Hari ni nak tayang menu simple dan budget untuk lunch. Request by my adik. Sambal Sosej.

Menu ni cukup elok la untuk orang yang bujang2 tu yang nak save duit dan malas nak masak susah2 dan lama. Memang cocok sangat la tu. Menu ni pun kejap je nak masak. Tup-tup, dah siap.. hehe


Bahan-bahan :

Sosej ( 1 paket )
Bawang besar (dikisar)
Bawang putih (dikisar)
Cili kering yang telah di rebus (dikisar)
Kicap manis
Sedikit air 
Garam 

Cara-cara :
  1. Sosej dipotong kecil. Kemudian goreng sosej tersebut.
  2. Tumis bahan yg dikisar sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan sedikit kicap manis dan sedikit air. ( tanak bagi kering sangat)
  4. Masukkan garam secukup rasa.
  5. Kemudian, masukkan sosej dan kacau. Boleh juga kalau nak masukkan kentang.
  6. Dah siap. dan boleh dihidangkan.


2 comments:

  1. tak penah dengar lagi resepi ni,kalau ade sosej ingt nk buat la ! ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la. senang sgt buat menu ni. hehee

      Delete